Heb nog maar het idee dat ik net de restanten van aangestoken vuurwerk heb opgeruimd en de tulpen heb zien bloeien. Zie ik op de kalender toch al weer, al is het nog in de verte, 21 juni opdoemen.

De tijd gaat snel of zou het met m’n leeftijd te maken hebben?! Oké, dit voorjaar bloeiden de Magnolia’s lekker lang(er), net als de hele familie Cercis. De familie Cornus staat nog prachtig te pronken. Ook de rozen doen het goed. Alles volgt toch min of meer trouw zijn of haar dagen op de kalender, maar om nu al te zeggen; het is bijna de 21e juni? Daar moet ik, genietend in mijn tuin, nog erg aan wennen. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet zo aan toe. Het lijkt wel of de natuur dit jaar stappen heeft overgeslagen. Maar wat? Geen idee. Ook in mijn omgeving, waar minder plantenliefhebbers zijn, hoor ik het. Zij denken er hetzelfde over! Ligt het misschien niet aan de natuur, maar wellicht wel aan de tijd waarin wij dit voorjaar in de natuur (lees: tuin) verblijven.

Want het aantal dagen dat je lekker met biertje in de tuin hebt gezeten zijn bijna op een hand te tellen. Het was te fris! De avonden waarin je buiten gegeten hebt, ook daar de zon onder hebt zien gaan, een aangename nachttemperatuur achter latende, zijn op nog minder vingers te tellen. Jammer?! We waren wel erg verwend de laatste jaren. Alhoewel?! Klamme lakens en overdag nog meer zweten dan alleen je luie zweet; daar waren we toch ook wel klaar mee. En dan moest het nog zomer worden!

Het weer lijkt toch wel een beetje van streek. Om kort te gaan, het is vrij wisselvallig. Terwijl ik dit schrijf beleven we bijvoorbeeld de koudste 10 juni ooit, de meeste regen ooit in een voorjaar gevallen en de warmste maand mei ooit. Toch volgt de natuur haar weg en is bij driekwart juni toch de natuur weer waar het altijd omstreeks deze tijd is. Goed geregeld zou je stellen!

Driekwart juni, ofwel 21 juni ofwel de langste dag van het jaar, ook wel het begin van de astronomische zomer komt er aan. Echt waar!

In ons landje houden we deze datum aan. De exacte datum waarop de zon ons kortere dagen geeft ligt er soms wel eens voor, soms wel eens na. Voor ons maak het niet zo uit. Voor onze planten wel. Die merken toch dat de dagen geleidelijk korter worden, waardoor de groei zal vertragen en uiteindelijk, afhankelijk van de soort, planten bloemknoppen gaan vormen en zich voorbereiden voor de winter. Een zogenaamde zomer snoeibeurt, het liefst voor deze datum zou daarom zeker slim zijn. Er volgt dan nog herstel van de plant en een nieuw kort schot waarmee je de winter ingaat. Om echter een strakke haag te verkrijgen kunnen bijvoorbeeld buxus en taxus ook nog in september probleemloos met een schaar worden geraakt. Het mooie van veel vaste planten is het feit dat snoeien voor de langste dag nog een tweede bloei geeft in deel 2 van de zomer.

Dus, ook al staat je hoofd er net als die van mij nog niet naar… voor de langste dag een snoeironde maken in de tuin van je klant is een goede periode. Kan deze als hij terug is van weg geweest en de weergoden dan wel goed gezind zijn hopelijk dan wel genieten van een mooie (na-) zomer in de tuin!

Pfff… nog zo niet toe aan 21 juni! Straks ook weer lootjes trekken!

Fred de Koning
directeur Greenlink B.V.

De langste dag

 

Vacature verkoopmedewerker